EM

Zdrowie

Poznaj olej z czarnuszki – dla kondycji i lepszej odporności

Czarnuszka jest skromną rośliną, której nasiona wykazują wiele cech wpływających na zdrowie. Coraz powszechniej stosuje się je jako dodatek do potraw i artykułów spożywczych, ale są obecne także w celach kosmetycznych. Zatem na które problemy pomaga?

Co właściwie może zaoferować czarnuszka

Numerem jeden wśród składników kuchni prozdrowotnej jest właśnie olej czarnuszkowy. Wyróżnia go lekko goryczkowy posmak, lecz opłaca się dodać go na listę optymalnych artykułów . Wzbogacenie jadłospisu o niewielkie czarne nasionka przyniesie mnóstwo korzyści. Tłoczony olej z czarnuszki da się dostać zarówno w sklepach zielarskich, jak i aptekach online. Oferuje je również Marek Skoczylas, który w szerokiej ofercie ma wiele suplementów i artykułów spożywczych wprost z natury, wspierających aktywność ludzkiego ciała.

Kiedy zastosować olej z czarnuszki? Można stosować przy kłopotach gastrycznych, ale pozytywnie oddziałuje również na kondycję skóry. Sięga się po ten produkt, gdy dają o sobie znać wrzody żołądka. Wśród najważniejszych pozycji w składzie jest olejek eteryczny. Najlepiej sięgać po produkty tłoczone na zimno, gdyż zachowują znacznie więcej cennych elementów prozdrowotnych i witamin oraz zbilansowanej wartości. Można wykorzystywać go również w czasie infekcji górnych dróg oddechowych i w przypadkach uczuleń.

Olej z czarnuszki – dlaczego warto?

Olej okazuje się dobrym pomysłem na radzenie sobie z przeziębieniem i to bez możliwości wystąpienia dolegliwych zjawisk generowanych przez leki antyhistaminowe. Znany jest jako naturalny, szybki specyfik na zapalenie oskrzeli. Wspomniane już olejki eteryczne powodują, że oskrzela rozprężają się i działają z dawną mocą. W dodatku flegma nagromadzona w układzie oddechowym może zostać szybciej usunięta.

Niezależnie od tego olej z Nigella Sativa przydaje się przy problemach z trawieniem. Działa wyciszająco przy wrzodach żołądka, refluksie, wrzodach dwunastnicy i zatruciach układu pokarmowego. Specjalną właściwością olejów czarnuszkowych jest przeciwdziałanie zainfekowaniu helicobacter pylori – niebezpieczną bakterią układu pokarmowego. Wykaz zalet kończy wspomaganie wątroby.