EM

Dom Różności

Elegancja i Smak – Sekrety Organizacji Niezapomnianych Przyjęć Okolicznościowych

Czy organizujesz przyjęcie? Niezależnie od tego, czy zapowiada się naprawdę duże okolicznościowe wydarzenie, czy ograniczasz się do członków rodziny i bliskich przyjaciół, to przypomnienie sobie hitów kulinarnych na ten czas może Ci ułatwić przygotowanie pysznego menu. Łap inspiracje!

Polska zupa na każdą okazję

Bez względu na to, czy przyrządza się to samemu, czy wykona ją na zamówienie sprawdzona firma cateringowa – zupa musi być. Zwłaszcza mile widziany jest polski barszcz czerwony, czyli zupa na bazie buraków, to prawdziwy słowiański fenomen i równocześnie najczęściej wybierana opcja do krokietów różnej maści. Wersja świąteczna różni się jednak od tej powszedniej, można ją też zaprosić na stół podczas dowolnego przyjęcia.

Oprócz dużej ilości buraków i innych warzyw, takich jak kapusta, marchew, cebula i ziemniaki, do zupy podawane są tzw. uszka, zwykle obficie wypełnione grzybami leśnymi i smażoną cebulą.

Alternatywami dla barszczu może być zupa grzybowa lub zupa rybna. Pierwszy kulinarny hit – to smak grzybów leśnych, czyli prawdziwe polskie dziedzictwo kulinarne. Nic więc dziwnego, że jest to tradycyjne danie przy wielu okazjach. Drugi – tradycyjna polska zupa rybna to danie postne, a przy tym dość proste w przygotowaniu. Składa się z filetów rybnych, warzyw oraz różnorodnych przypraw i świeżych ziół. Palce lizać!

Ryba na przyjęciu – nie może jej zabraknąć na stole!

W pierwszej kolejności niech firma cateringowa powie Ci coś więcej na temat oferowanych dań rybnych, które są prawdziwym i ponadczasowym hitem na polskich stołach przy wielu okazjach. W zależności od lokalnych i rodzinnych tradycji rybę smaży się z panierką lub bez. Co ciekawe, ryba jest popularną potrawą imprezową również w Niemczech, Czechach i innych krajach Europy Środkowej.

Nie masz ochoty podawać ryby na przyjęciu? Ryba po grecku to delikatny filet z białej ryby, smażony na złoty kolor, panierowany w obfitej warstwie startych warzyw korzeniowych (marchew, natka pietruszki i seler), pokryty grubą warstwą rozdrobnionych warzyw, zanurzony w gęstym sosie z koncentrat pomidorowy – i też stanowi hit kulinarny przy takich okazjach.

Co na przekąskę w imprezowy wieczór?

Jeśli chodzi o przekąski – śledzie cieszą się w Polsce ogromną popularnością i to nie tylko w święta, ale wręcz o każdej porze roku. Nic więc dziwnego, że gdy w grę wchodzi bezmięsny, imprezowy stół – też nie mogło ich zabraknąć.

Rozeznaj się, co firma cateringowa ma do zaproponowania np. w jakiej formie mogą Ci tę rybę zaproponować. W grę wchodzą na przykład klasyczne filety śledziowe podawane na oleju lub ze śmietaną, kwaśnymi jabłkami i posiekaną cebulą, często w towarzystwie sałatki ziemniaczanej. Mogą być podawane nawet smażone – podobnie jak karp, czy inne polskie ryby.